1.000 TL Üzeri Alışverişlerde Kargo ÜCRETSİZ
1.000 TL Üzeri Alışverişlerde Kargo ÜCRETSİZ

Örgü Nasıl Dikilir

Tarih: 20.01.2022 14:36
Örgü Nasıl Dikilir
Örgü, günümüzün en çok sevilen elişlerinden yalnızca bir tanesidir. Özellikle de kış mevsimleri için en çok tercih edilen ürünleri arasında da örgüyle örülmüş yelekler, kazaklar, çoraplar ve çok daha fazlası tercih ediliyor. Zira ev hanımları başta olmak üzere çoğu kadının büyük ilgi odağı olan örgü işleri elle yapıldığında daha çok seviliyor. 
Haliyle her kadının merak ettiği konulardan biri de örgü nasıl dikilir sorusu oluyor. Tabii ki dikiş öncesinde örgü işiyle belli bir modeli işlemeli ve sonrasında dikiş aşamasına geçmelisiniz. Ancak bunların başında gelen ilk şey gerekli malzemeleri almak oluyor. İhtiyacınız olan yumakları, şişleri ve tığları mağazamızda kolaylıkla bulabilirsiniz. Dilerseniz Örgü Şişi ve Tığlar kategorisine göz atabilirsiniz. 

Örgü Ne Demek?

Örgü bir tığ ya da şiş yardımı ile ilmeklerin yan yana getirilmesiyle birleştirilmesi işine denir. Örgü dendiğinde de akla ilk gelenlerden biri örgü giyim olur. Zira giyinme en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Bu yüzden de örgünün ortaya çıkış sebepleri arasında bu ihtiyaçlarımız yer alır. Elle işlenebilen örgü işleri bir yana teknolojinin gelişmesiyle birlikte örgünün kullanım alanları da yaygınlaşmış ve genişlemeye başlamıştır. 
Günümüzde ise örgü, dekoratif ürünlerin de yapılabildiği, hobi ve sosyal amaçlarla da yapılabilen bir el beceresi haline gelmiştir. Üstelik küçük büyük demeden herkesin kolaylıkla yapabileceği bir el becerisidir. Zira eğlenceli ve oldukça da keyifli olan örgü örme işi ile kişi kendi istediği giysi türlerini örebilir. Çorap, kazak, atkı… Peki, örgü nasıl örülür? 

Örgü Nasıl Örülür?

Yaratıcılık seviyesi yüksek olan örgü örme işleminin birden çok yöntemi vardır. Yöntemden yönteme örgü örme şekli değişiklik gösterebilir. Ancak hangi yöntemi kullanırsanız kullanın örgü örmeyi çok sevecek ve oldukça da keyif alacaksınız.

Peki, örgü nasıl örülür? 

1. Şişe Düğüm Atma Adımları:
Yününüz hazır ise adımları uygulamaya başlayabiliriz. 
İpliğin uç kısmı ile bir halka yapılır ve ipliğin uzun tarafı ipliğin uç kısmının üstüne getirilir.
Yapılan halka yan taraftan ipliğin üstüne geçirilir.
İplik halkanın içinden çıkarılır, halkanın yukarısına doğru hafifçe çekilir. Ancak çok fazla çekilmeden yapılmalıdır ki ipliğin kesik ucu dışarıya çıkmasın. 
Yukarıdaki halka rahat bir şekilde hareket edecek şekilde ayarlanır ve düğüm sıkıştırılır. 
Bu yeni halka bir örgü şişine geçirilir.
Düğüm şişin etrafına sıkıca sarılır ve ipliğin ucu çekilir.

2. Şişe İlmek Atma Adımları:
İlmek atmak, şişe daha fazla ilmek eklemek anlamına gelir. Birden çok ilmek atma yöntemi vardır ancak en çok kullanılan ve kolay olan ters ilmek yönteminin adımları daha çabuk öğrenmenize olanak tanıyacaktır. 
Düğüm atılan şiş sağ elde tutulur.
Yumağa bağlı olan iplik sol elin arkasına çevrili ve avuç içinin üzerine sarılır.
Şiş avuç içi üzerinden geçen ipliğin altına yerleştirilir.
El ipliğin içerisinden çıkarıldığında örgü şişinin etrafında bir halka oluşacaktır.
Çalışma ipliği çekilerek bu halka sıkıştırılır. 
İstediğiniz sayıda ilmeyi bu adımları takip ederek atabilirsiniz. Zira ilmek sayısı öreceğiniz ürüne göre değişecektir.

3. Örgüyü Örme Adımları:
İlmekli olan şiş sol elde, ilmeksiz olan şiş sağ elde tutulur.
İlmeksiz şiş ilk halkanın ön tarafının altın geçirilir ve ileri doğru itilir ki sağ şiş sol şişin arkasında kalsın.
Yumağa bağlı olan iplik şişlerin arkasında kalmalı.
Yumağa bağlı olan çalışma ipliği tutulur ve saat yönünün tersine doğru sağ şişin etrafına sarılır ki iplik iki şişin arasına yerleştirilir.
Üstten iki şişin ortasına bakılır, orta ipliğin oluşturduğu iki deliğin görülmesi sağlanır. 
Sağ şişi sol şişin önünden sol deliğe doğru geçirmelisiniz.
Bu sayede yeni bir ilmek oluşacak ve önceki ilmiği kenara çekebileceksiniz.
İlk şiş üzerindeki tüm ilmekler örülene kadar bu işlem tekrar edilir ve bittiğinde hepsi ikinci şişe aktarılır.
Şişler değiştirilir.
Örülen her sıradan sonra şişler değiştirilmeye devam eder. 

Bu adımlardan sonra kendi ürününüzü ortaya çıkarmış olacaksınız. Geriye sadece ürünü dikmek kalacak. Elbette ki bu adımları uygulayabilmek için de örgü ipi gerekmektedir. Bunun için Örgü İpi kategorisini inceleyebilirsiniz. Peki, örgü nasıl dikilir? 

Örgü Nasıl Dikilir?

örgü nasıl dikilir
Örgü ördükten sonra dikiş işlemleriniz ördüğünüz giysiye veya ürüne göre değişir. Mesela eğer kazak öreceksiniz kazağın iki tarafını kolları da dahil olmak üzere ayrı ayrı ördükten sonra birbirlerine paralel olacak şekilde birleştirmeli ve sonra kazağın kenarlarını ve kollarını dikmelisiniz. Zira örgü dikme aşaması örgü ördükten sonraki en kolay kısımdır. 
Bu nedenle çok da zorlanmadan dikiş yapabilir, kazağınızı veya öreceğiniz diğer tüm parçaları hazır hale getirebilirsiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra kendinizi örgü örerken bulacaksınız. O halde örme işleminiz için ihtiyacınız olan malzemelere göz atmak için daha fazla vakit kaybetmemenizi öneririz. Mağazamızın birden çok kategorisinde aradıklarınızı kolaylıkla bulabileceksiniz. Hatta Tuhafiye bölümü tam sizlere göre olacak. Keyifli alışverişler dileriz…
Yükleniyor...